intervju med isabelle löf


tjugotredje februari debuterar isabelle löf med den smärtsamma diktsamlingen börjar jag blomma så börjar jag dö. it-lit passade på att ställa några frågor till henne hemma i hennes lägenhet i vällingby.vad fick dig att börja skriva den här boken, hur startade allt?

jag skrev det som skulle bli utkasten till de första dikterna för tio år sedan när jag gick en skrivarlinje på folkhögskola, men det blev ingenting med de dikterna. jag slutade skriva en lång period. sedan hittade jag dem när jag tittade igenom alla gamla anteckningar jag har sparat och då visste att det var det här jag ville berätta. detta som gjorde ondast och inte kunde förbli oskrivet.

 


vad handlar 'börjar jag blomma så börjar jag dö' om för dig?

för mig är det en slags saga om att vara ung och flicka, raseriet att försöka såra sig själv så djupt att ingen annan kan göra en lika illa.

en text i boken är: "jag står framför spegeln / och tar på mig själv / känner ingenting / det gör så ont". en annan är: "hur många gånger kan de ta mig / innan jag slår ut". hur har det varit att skriva om tunga ämnen och minnen?

det var väldigt speciellt att rota och stöka i de åren, när jag var tolv tretton femton sexton sjutton tjugotvå, allt var ett evigt upprepande av destruktion och självhat, men det var en tröst att ge diktjaget en röst i texten. en vacker röst. det blev möjligt genom att leka med språket och att klä henne i olika skepnader, vilket också gjorde det enklare att möta de jag ville anklaga. allt det onda och äckliga, i de och henne.

 

 

 hur lång tid har den tagit att skriva?

tio månader ungefär från att jag började skriva tills jag skickade in den, och ytterligare några månaders redigering efter det.

 

 

vad har inspirerat dig under arbetet?

att tänka på taxar. och lyssna på ginger bronson på repeat.

slutligen, vad längtar du efter att läsa i år?

jag tycker att det ska bli fint att läsa hanna-linnea rengfors debut närhetsprincipen. ser också fram emot johanne lykke holms nya roman strega.

 

börjar jag blomma så börjar jag dö utkommer 23.2.2020. beställ den fraktfritt här.